Kalkladan Bungenäs
Kalkladan med 14 målningar på 300 kvm.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=94&artikel=5578898

Scroll to the right

 

< <

 

Pressmeddelande och nyhetsbrev om konstutställning

 

Ann Frössén: Conte boréal / Nordlig berättelse

Kalkladan Konst Bungenäs Gotland 2013

29 juni–14 juli
Öppen vernissage kl 14–17 lördagen den 29 juni.
Kalkladan Konst Bungenäs invigs med Ann Frösséns utställning.
Sophie Allgårdh presenterar utställningen i närvaro av konstnären.

För Ann Frössén står havet för de sinnesstämningar som ryms inom en människa: för befrielse och njutning men också för rädsla och svindel.

Utställningen Conte boréal – Nordlig berättelse spänner över tio års produktion. Två av målningarna är resultatet av hennes vistelse som artist in residence på Bungenäs i vintras. Det gäller även de två fotocollage – Kalkladan och Piren – som utförts speciellt för sommarens utställning.

Konstnärer har i alla tider fascinerats av ovädershimlar och upprörda hav som metafor för själens landskap. Ann Frössén fångar upp den dämpade nordiska färgskalan med en palett som går från kallt ljusblått till varma sandbeige toner. Målningarna är i stort format, någon gång upp till sex meter breda. Vi möter vattnet i ögonvrån från vänster till höger. Skalan gör att vi dras in i målningarna där vi omfamnas av vattnets kraftfulla rörelser.

Det naturliga för en marin- eller landskapsmålare är att betrakta havet uppifrån och ner, eller kanske från sidan. Ann Frössén vänder i stället vattenytan mot åskådaren. Det branta perspektivet förmedlar en nära och tät bild av en livssituation.

I Conte boréal – Nordlig berättelse visas fjorton målningar av vatten och hav på en 300 kvadratmeter stor utställningsyta i den gamla Kalkladan från förra sekelskiftet.

”Det finns många korrespondenser mellan Ann Frösséns måleri och Bungenäs”, säger curatorn Sophie Allgårdh. ”Jag tänker på ladans grånade och obehandlade träkonstruktion men också på havet här utanför som fångar upp och binder samman färgerna i målningarna.”

Hanging
Installation av målningarna

Ann Frössén är utbildad vid La Grande Chaumière i Paris och vid Konstakademien i Warszawa. Hon har sedan 80-talet ställt ut i Sverige och internationellt, förra året med en separatutställning i Nacka konsthall. Hon har haft utställningar på Sjöhistoriska museet, Svenska Institutet i Paris samt på flera marin- och sjöfartsmuseer i Europa. www.annfrossen.info

Sophie Allgårdh är initiativtagare till och curator för utställningsverksamheten i Kalkladan Konst Bungenäs. Hon är författare till flera böcker om samtidskonst, har varit chefredaktör för Paletten samt är sedan många år kritiker i Svenska Dagbladet.

Bungenäs är en halvö sydost om Fårösund som tidigare varit stängd för allmänheten. Det idag stillsamma området bär tydliga spår av kalkindustrins och militärens aktiviteter. Samtidigt som marken är sargad av storskalig stenbrytning och perforerad av underjordiska försvarsanläggningar är det en naturskön udde, omgiven av havet i norr, söder och väster. Bungenäs reser sig som högst 28 meter över havet och perspektivet över Östersjön är storslaget, liksom vyn över det djupa och utbredda Västerklintbrottet.

Eternal - painting
Eternal movement, acrylic on canvas
Everywhere, painting
Everywhere, acrylic on canvas
Return, painting
Return, acrylic on canvas
Kalkladan photo collageKalkladan, 100 x 50 cm, 60 x 30 cm, photographic collage, print Piren photo collage Piren, 100 x 50 cm, 60 x 30 cm, photographic collage, print
vepa invite